Trulli

Danmark er et de mest fremtrædende lande, når det angår spørgsmålet om frit at kunne leve sit liv uden at frygte systematisk diskrimination på baggrund af seksualitet, og det er noget, som vi er meget heldige med. 

Også inden for forskningens verden har der i de seneste år været fremgang, når det kommer til at undersøge sex: i 2017 blev et af verdens største sexundersøgelser sat i gang af danskere forskere fra Serums Institut og Aalborg Universitet, hvor omkring 200.000 danskere blev udspurgt om deres sexliv. Denne sexologiske undersøgelse skulle klargøre, hvordan sex og intimitet påvirker vores helbred og hvor stor en indflydelse et sundt eller usundt helbred har på danskernes sexliv.

Det er et emne, som er værd at undersøge, da de fleste kan forholde sig til det, og det kan du lige præcis læse meget mere om i denne artikel.

læge

 

Pionerer inden for seksuel frihed

Danmark har nærmest altid været pioner inden for et tolerant seksuelt frisind – vi var de første til at frigive billedpornografien og lancere den første p-pille i 1960’erne samt at indføre muligheden for registrerede ægteskaber mellem homoseksuelle. 

Den førnævnte sexologiske undersøgelse fra 2017 er et af de endegyldige beviser for, at videnskab om sex og seksualitet går i den rette retning i Danmark. Men undersøgelsen handlede om langt mere meget end blot sex. Undersøgelsen tog fat i en række problemstillinger såsom portrætteringen af kvinder i film, flydende seksualitet og meget mere. Spørgsmålene blev nemlig tilpasses den enkelte bruger, så alle irrelevante spørgsmål blev filtreret fra efterhånden, som brugeren svarede på dem. 

Her fik også homoseksuelle og andre i mindre traditionelle familieforhold chancen for at føle sig inkluderet ved at svare på spørgsmål, der passede til deres oplevelser.

Vi skal være glade for, at vi lever i et land, hvor man åbent kan snakke om og forske i sex – også når det ikke foregår i et heteroseksuelt parforhold – det er en udvikling, som vil noget, og som vi alle bør holde sig åbensindet til.

par i soveværelse

 

Hvad siger forskningen?

Det er stadig svært at søge fondsmidler til universitetsbaseret sexforskning i Danmark, hvilket gør det svært at gøre sig videnskabelige undersøgelser med mere specifikke mål. Meget kan have at gøre med institutionerne, der udlover midler, men også forskerne bag der oftest har berøringsangst over for visse ømtålelige emner, såsom analsex

Dansk sexforskning er også blevet kritiseret for ikke at bryde med normer og tabuer fra tidligere sexologiske undersøgelser, der stadig hjemsøger. Det er vigtigt ikke altid at tage udgangspunkt i de heteroseksuelle, men bestemt også blive ved med at tage de homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle med forskningsundersøgelser, der stadig lider under gammeldags sexologisk forskningsdogmatik. Dermed kan man via videnskab og folkeoplysning gøre op med samfundets normer om sex og seksualitet.