Trulli

Læringen er det skønneste et menneske kan fordrive sin tid med. Sådan sagde i hvert fald de store filosofer i det gamle Grækenland. 

Her var selve formålet med livet at lære. Ikke at lære, hvordan man byggede en båd for så senere blot at have denne egenskab. Med at lære og teorien bag selve det bygge båden, og hvorfor man gør det og det. 

Selve den hjernens gymnastik, hvor den bliver strækket og bøjet på alle mulige måder, er den sande skønhed for de gamle filosofer. Og måske er det slet ikke så dumme endda. 

koalabjørne

Hvad er formålsløs læring? 

I virkeligheden vil meget læring gå ind under det, man kan kalde formålsløs læring. Her tænkes der på læring, hvor der ikke er et direkte udbytte af din læring. 

Hvis man har læst en erhvervsuddannelse, har man med garanti haft nogle fag, der er røget direkte ud af hovedet igen. De skulle ikke bruges i virksomheden og virkede måske blot som overflødig læring. Det kan være formålsløs læring. Det kan også være filosofi, psykologi, litteraturvidenskab, fysisk eller kemi. 

Det kan også være dyrenes verden. Hvor mange gange i dit professionelle liv bruger du viden om, hvordan aberne opfører sig? Hvor ofte bruger du din viden om koalabjørne til at sælge en jakke i din tøjbutik? Og så videre. 

aber

En verden ligger gemt for dine fødder 

Dog er der måske en stor fejl i ikke at ville lære denne formålsløse læren. Blot det at kalde noget læring formålsløs virker på en gang uretfærdigt og meget arbitrær. 

For ved at lære noget, du ikke anede noget om på forhånd, bliver din verden beriget. Du lærer at se verden på en ny måde. Et godt eksempel er personen, der pludselig skal begynde at dykke. 

For denne person startede med at dykke, har personen sikkert været på en strand og badet i en sø mange hundrede eller tusinde gange i sit liv. Pludselig hopper dykkeren så i sit udstyr og se den verden, der gemmer sig for alle os mennesker, som ikke dykker. 

Hernede under vandets overflade gemmer sig millioner af fisk, koraller, planter, bakterier og flere farvenuancer, end du måske vidste fandtes. Hvad du skal bruge denne nye erfaring og viden til, kan du måske ikke helt svare på. Men det har beriget dit liv på en måde, du måske ikke vidste var muligt.

Det samme kan du opnå ved at læse et skønt værk. Ved at sætte dig ind i dyreverden. Eller måske ved at læse lidt op på astrofysisk. 

Videnskaben kan tilbyde forklaringer og stille spørgsmål på ting, vi måske slet ikke spørger os selv om i hverdagen. Men når spørgsmålet fremtræder for dine øjne, bliver det pludselig mystisk, at du aldrig har forholdt dig til det før. 

Kilde: https://dyreverdenen.dk/arion